Oppsummering av Sigridkongressen 2015

Sigridkongressens startskudd gikk allerede torsdag kveld, med filmen av og med Solveig Melkeraaen. En fullsatt kinosal hørte Angelica Andersson Drucker fra VOP (Voksenpsykiatrisk poliklinikk) holde et innlegg før kinoen "Flink pike". Det gledes at så mange hadde lyst til å se filmen.

Torsdag kveld ble også brukt til å rigge til, å få alt på plass før kongressen startet fredag morgen.

Innholdsrikt program

Sigridkongressen startet med en overraskelse!
Paradekorpset sørget for en høytidelig åpning av kongressens 9. år.
Korpset som i dag har har 28 medlemmer, startet i hendene på Anne Rigmor Eliassen og Bente Kristoffersen senhøsten 2013. Begge hadde lang erfaring fra skolekorps, men den hemmelige drømmen var å spille trommer. Nå er Helgeland Paradekorps veletablert med flotte damer fra 18 år, som sørger for god stemning enten det er 17.mai eller andre arrangementer. 
- Vi tar enda opp nye medlemmer, med øving hver tirsdag på Sandnes barneskole fra kl. 19.00 – 21.00, forteller Anne Rigmor Eliassen

Beveget publikum

Arvid Martinsen med band, og sine to døtre Johanna og Åshild. Arvid har valgt å være åpen om sin bipolar 2, som også har gått i arv til Åshild. Johanna har dysleksi. 
- Vi har valgt å være åpne, slik at vi har mulighet til ett normalt liv. Jeg er stolt over mine døtre som går sine egne veier, innen kunst og musikk. Husk at det fineste du kan gjøre, er å dele dine tårer med andre, oppfordrer Arvid Martinsen.

En inspirasjon!

Milad Mohammadi - fortalte om sitt liv med diskriminering og utestengelse fra samfunnet. I en alder av 22 år var han ferdig utdannet jurist og statsviter, og er i dag - som 25 åring - betraktet som en av Sveriges beste retorikere.
- Det ordet alle bør kunne i 2015, er sårbarhet. Folk tør ikke lengre å ta hverandre i hånden, se hverandre i øynene å vise seg sårbar. Prat ut i fra hjertet, eller husker dere ikke når det ble brukt sist? Samfunnet i dag er selvopptatt, hardt og kaldt. Men DU må være forandringen du vil se i verden. Like barn leker kanskje best, men ulike barn lager de beste lekene, smiler Milad.

Fortalte sin historie

Etter planen skulle Solveig Melkeraaen, skaper og regissør av filmen «Flink pike» holde foredrag om seg selv og livet som så plutselig ble fylt av angst og redsel. En flik pike som fikk livet snudd på hodet, alvorlige depresjoner og elektrosjokkbehandlinger. Dessverre måtte Melkeraaen avlyse grunnet sykdom. Men Sigridkongressen var så heldig å få Solveigs søster Sigrid, til å komme å fortelle sin historie. Som søster, pårørende og menneske.

- Det kommer ikke noe godt ut av hemmeligholdelse. Å stå på sidelinja, uten å kunne gjøre noen verdens ting, er fryktelig tungt. Du ser på ett menneske du er glad i, og hun er borte. Det er bare redsel og angst igjen, fortalte Sigrid som også måtte sette sitt liv på vent.

- Alle avtaler i kalenderen ble byttet ut med undersøkelser og sykehusbesøk. Familien skjønte at vi måtte være sterke og stå sammen, selv om det var tungt. Men responsen av filmen og vår historie har vært overveldene. Når andre vet hva du går igjennom, kommer gjerne de også med sine historier. Om seg selv, ei venninne, ett familiemedlem. Alle har noen rundt seg som sliter. Åpenhet skaper trygghet og er terapi i seg selv. Vår familie håper at Solveigs åpenhet og historie, kan riste vekk mange av tabuene som enda preger psykisk helse, sa Sigrid Melkeraaen.

Angst og humor

Fantastiske Kirsti Hesjevik! Hesjevik steppet inn på kort varsel for Solveig Melkeraaen som måtte melde avbud. I hennes innlegg "Usensurert" fortalte Kirsti Hesjevik åpent om angsten som har preget livet hennes det siste året. Publikum fikk brukt både tårekanaler og lattermuskler.

Kirsti er kjent fra teatermiljøet i Alstahaug. En morsom dame, tenker de fleste. Både sterk og morsom. Du vil ikke le av noen som naken og ærlig står foran 500 bekjente, og forteller sin historie om en kamp mot den usynlige fienden. Kirsti lar likevel publikum få kjenne litt på magemusklene også, med en fortellerstemme som er nær, varm, alvorlig og humoristisk.

- Det er første gang jeg står på en scene, uten å være gjemt bak ei maske, eller kostyme. Og det er skummelt. For nå skal jeg fortelle om hva som skjedde når jeg ble psykisk syk. Jeg hadde det bra. Ett godt liv, en flott familie. Snill mann. Likevel skjedde, som lyn fra klar himmel en varm sommerdag på tur til mega. I bilen. Alene.

Kirsti Hesjevik fortalte om veien videre, og med hjelp fra angstgruppen som VOP arrangerer på Sandnessjøen sykehus, og gode venninner, begynner hverdagen å fortone seg normal igjen. Sakte.

- Nå er noe av det verste angsten for angsten. Redsel for at det skal komme tilbake til det punktet der man ikke engang greier å være alene. Og med angsten greide jeg ikke å gråte den ut, når det er så godt å gråte, sa Hesjevik til stående applaus.

 

Æ har rett!

Det var ett fyrverkeri som avsluttet Sigridkongressen 2015

Trine Lise Olsen.

Bitte lita dame fra Indre Billefjord i Finnmark.

Hun har tatt Norge med storm med sin humor, stemme og tilstedeværelse. Og ærlighet. Publikum fikk ett kvast innblikk i hvordan det var å vokse opp i ett lite samfunn, der mor var mer opptatt av menn og fest, enn sine egne barn. Om hvordan det var å bli satt bort i fosterhjem. Først ett, så ett annet. Kampen for å finne fotfeste, noen som er glad i deg, og hvordan vinne tilliten tilbake til et barn som faktisk ikke hadde hatt det så godt.

Trine Lise Olsen er rå, grov, frekk og hjertens ærlig. Og det liker vi. Veldig godt!

- Det er så koselig å få komme til Sandnessjøen. Men nå er jo jeg fra Finnmark, så egentlig er jeg bare glad for å dra hvorsomhelst, lo Trine Lise fra scenen i Stamneshallen.

«Æ har rett» handler først og fremst om retten til å være seg selv.

Og hvorfor skal vi ikke ha rett til det?

 

Sigridprisen 2015

 

Lions Sigridpris 2015 gikk til Eline Bergquist, ildsjel og pådriver av "Pass it on" I Sandnessjøen. 

- I år var valget enkelt. Prisvinneren oppfyller alle kriterene. Vi hadde en lett jobb når vi skulle finne en vinner. I statuttene står det at den skal deles ut til den som har gjort en innsats og bryr seg. Prisvinneren engasjerer seg virkelig i andres utfordringer, og viser glede og omsorg, sa Solveig Willassen i Lions.

Hun ble hyllet med stående applaus. Med seg på scenen hadde hun med seg sine to medhjelpere, Monica Bergquist og Elisabeth Bosness.

Takk til Ravi

Ravi er Norges uoffisielle leverandør av sommerlåter – med låter som «Dødsøt», «Utadæsjælåplevelse» og «E-ore». Albumet «Den nye arbeidsdagen» solgte 96 000 eksemplarer og er Norges mestselgende rap-cd.

Han er også en kjent tv-profil og har blant annet vært programleder for Spellemannsprisen, X Factor, Allsang på grensen, Idol og ikke minst Landeplage som har vunnet 2 gullruter.

Vi takker for en flott innsats som konferansier under Sigridkongressen 2015!

Tekst & Foto: Vibeke Reinertsen