Toril Bonsaksen

«Tankene har vinger» Refleksjoner rundt metallkunst, fugler og livet

Foto: Dan Mariner

Toril Bonsaksen (f. 1973, Sandnessjøen) er metallkunstner med base i Sandnessjøen. Hun ble uteksaminert med MFA i metall og smykkekunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, 2008 og fullførte et deltidsstudium i kuratorarbeid ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Avdeling Bø i 2017.

Hennes arbeider er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samt av en rekke private og kommunale institusjoner. Hun har utført flere offentlige kunstoppdrag av ulikt omfang og har de siste årene produsert større verk til ulike cruiseskip.

Hovedmaterialet hennes er metall, ofte skrapmetall og gamle gjenstander. Hun jobber ved å sette kjente materialer og elementer sammen i en ny kontekst. Gamle objekter og materialer som bærer en historie får nytt liv og nye historier blir fortalt.

Ofte handler disse historiene om natur og fugler er ofte utgangspunkt i Toril Bonsaksens verk. Hun bruker trekkfuglenes uforutsigbare reiser for å illustrere historier som handler om identitet, fremmedgjøring og indre uro. Hun jobber for tiden med teknikken elektroforming og temaer som handler om naturens sårbarhet, men også dens evne til å slå tilbake og ødelegge.

I 2019 mottok hun Scheiblers kunsthåndverkerprisen for sitt arbeid og i 2021 ble hun tildelt Statens 10-årige arbeidsstipend.

Les mer om Toril på hennes hjemmeside: https://www.torilbonsaksen.no

margit.langseth@gmail.com
(+47) 90 11 72 15